Jak już pisałem w jednym z wcześniejszych postów, światło zawsze ma jakiś kolor, pomimo, że wydaje się świecić na biało. Kolor ten jest zależny od źródła światła które je emituje, jego temperatury, różnych modyfikatorów przez które światło przechodzi lub się odbija itd. Kolor światła nazywany jest temperaturą barwową światła i mierzony jest w stopniach Kelwina (K). W aparacie fotograficznym z to aby światło na zdjęciu przyjmowało neutralny kolor odpowiada ustawienie balansu bieli. Aparat posiada kilka trybów podstawowych ustawienia balansu bieli. Poza dobraniem ustawienia balansu bieli np. na światło dzienne w bezchmurny słoneczny dzień, warto wiedzieć na jaką temperaturę barwną nastawiamy nasz aparat. Jaką temperaturę barwną posiadają podstawowe ustawienia balansu bieli?

Ustawienia balansu w bieli w aparacie fotograficznym

źródło obrazu: http://oneslidephotography.com

Światło dzienne (Daylight)

Ustawienie działające poprawnie ze światłem o temperaturze barwnej 5200 – 5500 Kelwinów.

 

Flash

Ustawienie do fotografowania z wykorzystaniem światła lampy błyskowej o temperaturze barwnej ok. 5200 – 5500 K.

 

Cień (Shade)

Działa najlepiej ze światłem o temperaturze barwnej 7000 – 7500 K. Mocno ociepla kolory podczas fotografowania w plenerze, warto korzystać z tego ustawienia podczas fotografowania w zacienionych miejscach lub w bezchmurne dni gdy chcemy znacznie ocieplić kolory fotografowanej sceny.

 

Pochmurnie (Cloudy)

Balansuje światło o temperaturze barwnej ok. 6000 – 6500 Kelwinów. Najlepiej sprawdza się w pochmurne dni, podczas fotografowania w słoneczny dzień powoduje lekkie ocieplenie kolorów.

 

Wolfram (Tungsten)

Ustawienie do fotografowania w pomieszczeniach oświetlonych zwykłymi żarówkami o temperaturze barwnej 2850 – 3200K.

 

Fluorescencyjne (Fluorescent)

Jest to ustawienie przydatne podczas wykonywania zdjęć w miejscach które są oświetlone świetlówkami o temperaturze barwnej 3800K – 4000K.

 

Jak ocieplić lub ochłodzić kolory

Kolory ulegają ociepleniu i przyjmują odcień koloru żółtego/czerwonego wraz ze wzrostem temperatury barwnej na jaką ustawiony jest balans bieli w aparacie. Kolory ulegające ochłodzeniu stają się coraz bardziej niebieskie wraz ze zmniejszaniem temperatury barwnej w aparacie fotograficznym.

Przykładowo:

Podczas fotografowania w słoneczny dzień wybieramy poprawne ustawienie balansu bieli na „światło dzienne” (ok. 5200K) przy którym kolorystyka zdjęć jest poprawna. Aby ochłodzić kolory wystarczy zmienić ustawienie balansu bieli na takie które odpowiada niższej temperaturze barwnej (na np. światło żarowe (ok. 3000K) ). Analogicznie, aby ocieplić kolorystykę zdjęcia wystarczy zmienić ustawienie balansu bieli na takie które odpowiada wyższej temperaturze barwnej (np. cień (ok. 7000K)).

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany