Większość aparatów cyfrowych, głównie kompaktów oraz aparatów wbudowanych w smartfonach, jest ograniczona do zapisywania zdjęć jedynie w formacie JPEG (.jpg). Jest to najbardziej popularny oraz najprostszy sposób przechowywania zdjęć w formie cyfrowej.

Podczas fotografowania w formacie JPEG  konwerter wbudowany w aparacie zamienia uchwycone przez matrycę aparatu dane na kolorowy obraz – zdjęcie. Niektóre aparaty pozwalają na zmianę podstawowych parametrów tej konwersji, najczęściej jest to możliwość wyboru stopnia konwersji (jakości), przestrzeni barw – „sRGB” lub „Adobe RGB 1998” oraz ustawienie stopnia wyostrzania, siły wzmocnienia kontrastu, nasycenia barw czy jasności.

Pliki JPEG zajmują mniej miejsca na karcie pamięci niż zdjęcia zapisywane w innych formatach (np. stosowany częściej przez profesjonalistów format RAW), pozwalając na większą prędkość zapisu oraz możliwość zapisania większej liczy zdjęć, co może być bardzo znaczące w niektórych sytuacjach. Mniejszy rozmiar pliku jest spowodowany kompresją która „ucina” część danych.

Wybranie opcji zapisu plików JPEG w najwyższej jakości (ang. „Fine” ) pozwoli na zminimalizowanie wpływu kompresji na jakość zdjęcia. Wykonywanie zdjęć w najwyższej jakości wiąże się niestety z większym rozmiarem plików, ale w dzisiejszych czasach gdy pojemne karty pamięci (16 czy 32 gb) są dostępne za stosunkowo niewielkie pieniądze nie stanowi to problemu.

Poniżej możemy zobaczyć różnice w jakości obrazu w zależności od stopnia kowersji:

Najniższa jakość - duża kompresja - mały rozmiar pliku

Najniższa jakość – duża kompresja – mały rozmiar pliku

Średnia jakość - średnia kompresja - średni rozmiar pliku

Średnia jakość – średnia kompresja – średni rozmiar pliku

Najwyższa jakość - Niska kompresja - duży rozmiar pliku

Najwyższa jakość – Niska kompresja – duży rozmiar pliku

Degradację jakości widać szczególnie po powiększeniu:

Najniższa jakość - najwyższy stopień kompresji

Najniższa jakość – najwyższy stopień kompresji

Najwyższa jakość - najniższy stopień kompresji

Najwyższa jakość – najniższy stopień kompresji

W post-processingu (późniejszej obróbce na komputerze) pliki JPEG oferują dość ograniczone możliwości edycyjne. Jest to spowodowane procesem kompresji któremu zostały poddane informacje przekazane z matrycy. Kompresja powoduję nieodwracalną utratę bardzo dużej ilości danych. Podczas konwersji usunięta zostaje m.in. spora część dynamiki tonalnej (informacje zawarte w ciemnych oraz jasnych obszarach zdjęcia) która może zostać odtworzona przykładowo z plików RAW. W rezultacie, wszystkie parametry fotograficzne aparatu (balans bieli czy ekspozycja) muszą być ustawione idealnie, ponieważ ich późniejsza korekta jest często niemożliwa lub wiąże się ze sporą degradacją jakości obrazu.

Warto zaznaczyć, że każdy kolejny zapis formatu .jpg wiąże się z kolejnym procesem kompresji stratnej. Także przy każdym kolejnym procesie edycji oraz zapisywania zdjęcia w formacie JPEG obraz traci na jakości.

 

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany